Kako prekiniti nasilno situacijo

Kaj imajo skupnega pretepač v diskaču, “torbičar” na kolesu in razkazovalec, ki nadleguje ženske na samem v kakem parku?

Vsi trije imajo v glavi sliko, kako bo srečanje potekalo. Razkazovalec pričakuje jezo ali strah. Torbičar pričakuje, da bo že nekaj metrov stran, preden bo žrtev vedela, kaj se je zgodilo. In pretepač v diskaču pričakuje, da mu boste s svojimi odgovori dali povod, da začne pretep.

Če vemo, kaj napadalec načrtuje, sploh če opazimo, kako se pripravlja, lahko njegov scenarij spravimo iz tira in napad preprečimo.

Če pričakujemo napad torbičarja, lahko premaknemo torbo na stran, ki je bližje zidu. Če je ročaj daljši, ga damo čez glavo (torej da torbica ne visi preprosto z rame).

Če se na nas spravi pretepač v diskaču, moramo najprej vedeti, kaj je njegov namen. Se postavlja pred družbo ali dekletom? V takem primeru mu moramo dati možnost, da si “prestiž” poveča brez pretepa.

Potegnemo ga toliko na stran, da drugi ne slišijo pogovora in mu damo izgovor, zakaj naj se ne tepe z vami. Nikakor ne z grožnjo (če mu gre za prestiž, bo grožnja imela točno nasprotni učinek od zaželjenega), ampak z zgodbo kot je, recimo “Glej, moja punca ima danes rojstni dan, in sem ji obljubil da se danes ne bom tepel. Naslednji teden, prav?”

Na ta način mu damo možnost, da se lahko pred svojo družbo pohvali, da vas je spustil kot posebno uslugo. Če se želi pretepati ker je pijan in osamljen, je seveda potreben drugačen pristop – a o tem kdaj drugič.

In razkazovalec? Ena boljših reakcij je, da z nasmeškom rečete, “To pa zgleda kot lulček, samo manjše”.

Ali pa naredite tako kot prijateljica, ki se je vsak dan sprehajala po gozdnih poteh ljubljanskega Gradu: Zaklicala je “Roni, baraba!” in iz grmovja je pritekel njen doberman, pripravljen da se takoj pomeri s komerkoli, ki bi ji hotel kaj hudega. Razkazovalec je v begu menda podrl vse hitrostne rekorde  – čeprav je Roni ostal ob gospodarici.

This entry was posted in nasveti and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *