Varna vožnja

Ker veliko svojega preživimo na cesti, je varna vožnja tudi del varnega življenja. Moram priznati, da ko sem slišal, da bo lekcija na poligonu varne vožnje obvezna za mlade voznike, sem pomislil, da poligon nima dovolj strank in so pač zlobirali zakon, da bi pokrili stroške.Danes pa sem se imel priliko udeležiti tečaja. Nisem mlad voznik, za seboj imam že več kot 300.000 kilometrov in prepričan sem bil, da sem kar dober voznik. Med teoretično pripravo na vaje sem prekipeval od znanja. Vožnja slaloma (po suhem alsfaltu) mi je visoko mnenje o samem sebi še potrdila.

Potem pa smo se lotili vožnje z zaviranjem in zavijanjem na mokri, spolzki površini. Tam sem spoznal, da se moram ne samo ogromno naučiti, ampak da gume na mojem avtu (čeprav po zakonu čisto v redu) niso več primerne – vsaj ne, če želim varno voziti pozimi. Spolzko cestišče me je iz vseznalca spremenilo v vrtavko, v človeka, ki je bil na milost in nemilost prepuščen silam fizike. Lekcija je bila boleča (za moj ego), ampak dragocena.

Sploh sem se danes ogromno naučil. Največ o tem, kako se zares obnaša ABS v mojem avtu. Hecno, tako pomemben varnostni sistem, pa tako malo resnično vemo o tem, kako se bo obnašal takrat, ko ga bomo rabili. Seveda, težko je najti priliko, kjer bi lahko ABS varno preizkusili.

No, ta prilika je na poligonu varne vožnje v Vranskem. Cena ni celodnevnega tečaja ni zanemarljiva, je pa skoraj zagotovo manjša od škode, ki se bo naredila na vašem avtu, ko boste nepričakovano zapeljali na spolzko cesto.

Naslednjič, ko se bom jaz znašel na spolzkem vozišču, se bom obnašal drugače – na Vranskem sem videl, da sem imel nekaj čisto napačnih instinktov in upam, da sem si zdaj pridobil drugačne.

Nič več ne mislim, da je zakon, ki je ta tečaj naredil obvezen za mlade voznike namenjen samo temu, da bo pokril stroške poligona, ampak sem prepričan, da bo izboljšal varnost na cesti nas vseh – vsaj če se bodo mladi vozniki tam toliko naučili, kot sem se danes jaz.

This entry was posted in tečaji and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *