Osnovna načela samoobrambe za nenasilne

V življenju je mnogo nevarnosti. Niso vse samo nevarnosti, ki jih enemu človeku povzroča drug, ampak še mnoge druge. Potres, poplava, prometna nesreča, pretep, vsem smo lahko vsaj do neke mere kos z upoštevanjem štirih korakov.

Ko sem bil na treningu varne vožnje, so med drugim pokazali seznam treh stvari, ki jih moraš narediti, da si varen na cesti: Predvidi, prepreči, premagaj. Za varnost v vsakdanjem življenju potrebujemo le še eno več, torej postanejo potrebni koraki:

Predvidi, prepreči, prekini, premagaj.

Seveda ne pridejo za vsako stvar v poštev vsi štirje koraki. Če nekaj predvidite in preprečite, potem ni treba prekiniti, niti premagati.

Nevarno situacijo je laže prekiniti ali premagati, če smo jo predvideli in se nanjo ustrezno pripravili.

Predvidi

Za mnoge situacije ne moremo predvideti, kdaj natančno se bodo zgodile. Potresi so pregovorno nepredvidljivi, a če živimo na potresnem območju, potem je predvidljivo, da se bo potres prej ali slej zgodil.

Zato se lahko pripravimo, da ga bomo preživeli s čim manj poškodbami in da bomo pripravljeni tudi na življenje po potresu.

Druge situacije so bolj predvidljive. Če živimo na poplavnem področju, je pametno poslušati vremensko napoved, kadar se pripravlja k padavinam. Če se odpravljamo na vožnjo je dobro vedeti, kakšno bo vreme in ali je naš avto za take razmere primerno opremljen. In če se bomo sprehajali po turističnih točkah, je dobro biti pripravljen na žeparje.

Pamet je človekovo najmočnejše orožje in do nje nimajo dostopa le močni. S pametjo lahko predvidimo neprijetne situacije, se nanje pripravimo in v mnogih primerih jih s takimi pripravami preprečimo.

Prepreči

Ne da se vsake situacije preprečiti. Poplave lahko preprečimo z nasipi in čiščenjem strug (ali tako, da se preselimo na više ležeče zemljišče) ampak potresa še vedno ne znamo preprečiti.

Marsikatero situacijo pa vseeno lahko preprečimo. Če želimo varno voziti, lahko poskrbimo, da je vozilo brezhibno in da ima dobre gume (o pomembnosti gum za varno vožnjo sem se lahko dodobra prepričal med tečajem varne vožnje na Vranskem). Tudi v življenju se lahko marsikateri nevarni situaciji izgonemo že s tem, da smo nanjo pripravljeni: avtomobil z dobrimi gumami zlepa ne bo začel drseti po cesti, kdor ima GPS ali zemljevid mesta v katerem se nahaja (in ga zna uporabljati) se ne bo izgubil.

Prekini

Kot sem govoril že v enem od prejšnjih člankov, nevarno situacijo, v kateri imamo opraviti z drugimi ljudmi najlaže odpravimo, če napadalcu “prekinemo scenarij” – povlečemo potezo, ki je ni predvidel, tako, na katero nima takoj pripravljene reakcije. Tudi v najbolj kočljivi situaciji si s tem pridobimo trenutek, ko lahko prevzamemo iniciativo, in če nam to uspe, smo uspeli.

Premagaj

Zadnja, skrajna alternativa. Pomeni, da situacije nismo predvideli, da se ji nismo uspeli izogniti, in da je niti nismo uspeli prekiniti. Toda tudi tu se ni treba zanašati na samo silo. Če obvladamo pravo borilno veščino (tako, ki se zanaša bolj na uporabo nasprotnikove moči, kot na vašo: judo, aikido, ali jiu-jitsu), potem lahko še vedno premagamo situacijo s tehničnim znanjem in ne z zatekanjem k goli sili.

Zakaj je to dobro? Zakaj ne bi bila, kot mi je zadnjič nekdo rekel “najboljša samoobramba je brca v jajca”.

O tem pa več prihodnji teden.

This entry was posted in nasveti and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *