Najboljša samoobramba: tek?

Pred nekaj dnevi se mi je oglasil bralec in se odzval na članek o najboljši samoobrambi. Njegovo mnenje je bilo, da je najboljša samoobramba tek.

Priznati moram, da je veliko slabših samoobramb, kot je tek. Vseeno pa je treba paziti na nekaj stvari.

Skoraj se ne splača teči, če vas ima nasprotnik v dosegu roke, če je bolje telesno pripravljen od vas, ali če so vas obkrožili njegovi zavezniki. V takih primerih se boste s poskusom teka le osmešili, saj vas bodo dohiteli in ustavili.

Ni vsak tek dober. Jasno je, da tek, ki ga teče z enakim ritmom kot jutranji jogging ni pravi, če je vaš nasprotnik le nekaj metrov stran. Kadar je nasprotnik blizu, je potreben šprint.

Veste, zakaj lev ne ujame vedno gazele? Zato ker lev teče za kosilom, gazela pa za svoje življenje. Če je nasprotnik blizu in ste se odločili teči, morate teči kot gazela, vsaj prvih 100-200 metrov, oziroma, dokler nimate 100 metrov prednosti pred nasprotnikom, če vas lovi.

Vedeti morate, kam tečete in gledati pred sebe, ne za seboj. Če ne gledate, kam tečete, potem se vam lahko zgodi to, kar se je zgodilo tekaču na tem posnetku.

Če ne mislite na to, kam tečete, oziroma, če ne veste kam tečete, se vam lahko zgodi, da tečete v slepo ulico, ali stran od ljudi ki bi vam lahko pomagali, ali proti težko prehodnemu terenu ali v kako drugo težavo.

Če okolico dobro poznate, med tekom razmislite, kam se vam splača teči.

Če je NE poznate, se vam najbolj splača teči tja, od koder ste prišli. Razen seveda, če mislite, da vas bo nasprotnik tam pričakal (torej če vas pozna, ve od kod ste prišli in je bila narava spora taka, da bo zadevo hotel nadaljevati).

Mera, do kdaj teči naj vam ne bo to, kdaj ne morete več, temveč to, ali vas še kdo lovi. Če vas nihče ne lovi in če vas napadalec nima ravno dolgocevnega orožja, potem je razdalja 100-200 metrov dovolj velika. Ko pridete na varno razdaljo, morate razmisliti, kaj zdaj.

Če ste za seboj pustili še koga, je zdaj pravi trenutek, da potegnete mobilni telefon in pokličete policijo. Če ne, potem se na široko ognite kraja dogodka in se odpravite domov (ali v hotel, ali…). Nikakor se ni pametno (brez policije) vračati na kraj, od koder ste pobegnili – malo verjetno je, da vam bo nasprotnik pustil tudi drugič pobegniti.

Tudi če ste tam pustili prtljago, torbo, ali celo denarnico. To je cena šprinta – in če ste tekli za svoje življenje, potem je nizka.

This entry was posted in nasveti, varnost and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Najboljša samoobramba: tek?

 1. sandi says:

  Kako se tega loteva Bear Grylls, si lahko ogledamo v oddaji Discovery Channela Worst-Case Scenario: Evading a Pursuer.

 2. Nice!

  Ima prav, znanje dostikrat premaga telesno pripravljenost (znotraj nekih meja, seveda),
  to je tudi smisel tega bloga: če imaš pravo znanje, lahko premagaš napadalca, ki takih znanj nima.

  In očitno se strinja z menoj, da ne smeš gledati nazaj, ko tečeš (to ali ti sledijo in ali se ti približujejo lahko ugotoviš po zvoku).

 3. Pingback: V novem letu storite nekaj zase | Samoobramba za nenasilne ljudi

 4. Pingback: Katera je najboljša borilna veščina? | Samoobramba za nenasilne ljudi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *