Več nasprotnikov: prvi del

Na seminarju samoobrambe me je eden od udeležencev vprašal, kaj lahko stori, če ga napadejo trije.

To je zelo zahtevno področje, in ni ga tečaja, kjer bi se lahko v nekaj urah naučili, kako se spopasti z večimi nasprotniki – razen če imate vsa znanja, ki so potrebna za spopad z enim nasprotnikom že v malem prstu.

Najprej se spomnimo splošnih načel: predvidi, prepreči, prekini, premagaj.

Če vidimo skupino ljudi, za katere si lahko mislimo, da nas bodo nadlegovali, se jim je seveda najbolje izogniti, saj s tem preprečimo konfrontacijo.

Če se konfrontacija začne z besednim konfliktom, jo včasih lahko prekinemo, če znamo kolovodjo premotiti ali drugače pripraviti do tega, da skupina ne začne napada. Mogoče ga povabimo na pijačo, še preden iz besed preide k dejanjem.

Če se konfrontacija že začne, jo je zelo težko prekiniti. Tudi če ustavite enega napadalca, tudi če ga držite v položaju, v katerem je nemočen, vas še vedno lahko napadejo njegovi prijatelji.

Kadar imamo opravka z večimi napadalci, se je treba držati nekaj načel, toda najpomembnejše je razvidno iz naslednjega videa:

Vedno poskrbite, da veste kdo vse je napadalec, oziroma njegov zaveznik. Nič vam ne bo bolj pokvarilo dneva kot to, da mislite da je nekdo nedolžni opazovalec in mu obrnete hrbet – ta pa vas v tistem trenutku napade.

This entry was posted in nasveti and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Več nasprotnikov: prvi del

  1. Pingback: Spopad z večimi nasprotniki, drugi del | Samoobramba za nenasilne ljudi

  2. Pingback: Pištola ni čarobna palica | Samoobramba za nenasilne ljudi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *