Petarde, rakete, eksplozivna sredstva

Petarde (oziroma sploh vsa sredstva, katerih glavni efekt je pok) so v Sloveniji prepovedane. Rakete in druge ognjemetne naprave niso prepovedane in okrog novega leta bodo letele in pokale. Poglejmo si, kako jih lahko uporabljamo varno.

Prvo načelo varnega dela z raketami in ognjemetnimi sredstvi je, da naj ga vedno nadzoruje trezna in odrasla oseba (in pri tem ne smemo pozabiti razlike med polnoleten in odrasel – niso vsi polnoletni ljudje tudi odrasli).

Največ nesreč se zgodi iz objestnosti ali malomarnosti in alkohol pogosto igra vlogo pri obojem.

Če prvega pravila ne boste upoštevali, lahko nehate brati kar takoj, ker ne verjamem, da se boste držali drugih.

  • rakete ali ognjemete prižigajte na odprti, ravni površini, dovolj daleč od stavb, suhe trave ali drugih vnetljivih snovi
  • pri prižiganju in ravnanju z raketami pazite da v nobenem trenutku z nobenim delom telesa niste nad raketo – oziroma, da ne raket nos, ne njen zadek ne kažeta proti kakemu delu vašega telesa.
  • Ne bodite oblečeni v ohlapna oblačila, sploh ne če so iz umetnih materialov
  • Če se raketa ali drugo eksplozivno sredstvo ne sproži, ga NIKDAR ne skušajte prižgati znova: pustite ga na miru 10 ali 15 minut, potem pa ga dodobra namočite z vodo in vrzite proč.
  • Rakete izstreljujte navpično navzgor, nikoli pod kotom in še manj proti ljudem.
  • Majhne otroke držite daleč od kraja, kjer se prižigajo rakete, večje otroke pa skrbno nadzorujte, da se bodo držali pravil
  • Če se boste že odločili prekršiti zakon in boste prožili petarde (kar vam močno odsvetujem), potem jih vsaj prožite same in na tleh, NIKOLI jih ne držite v rokah in NIKOLI jih ne prožite v steklenih ali kovinskih posodah.

Vsako od teh pravil je bilo postavljeno z razlogom, in vsako od teh pravil, ko je bilo prekršeno, je koga že stalo prstov ali kože.

Čisto predvidljivo je, kaj se vam lahko zgodi, če se katerega od pravil ne boste držali, zato se težave raje preprečite, kot pa da bi jih popravljali.

Opekline, bolečine, ali poškodovane okončine vam bodo pokvarile praznično vzdušje, zato se jim raje izognite.

This entry was posted in nasveti and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *