V novem letu storite nekaj zase

Novo leto je čas, ko mnogi ljudje sprejmejo novoletne odločitve. Veliko ljudi nanje pozabi še pred koncem januarja, ker po nekaj tednih nastopi kriza in dobra navada postane naporna ali dolgočasna. A raziskave kažejo, da če dobro navado vzdržujete ves mesec,  imate dobro možnost, da se navada prime in vam izboljša življenje.

Če mislite, da je tek najboljša samoobramba, potem je dobro, da začnete trenirati tek. Tek je tudi najenostavnejši način za pridobivanje splošne telesne pripravljenosti. Priporočil pa bi vam, sploh če ste kot jaz na drugi strani tridesetih, da si nabavite dobre tekaške čevlje in da se izogibate teku po trdih podlagah dokler niste dovolj izvežbani in utrjeni – če si preobremenite kolena, ne boste mogli več teči. Pazite nanje.

Če mislite, da je najboljša samoobramba brca v jajca, začnite vaditi brcanje. Lahko tako, da s prijatelji vadite nogomet (kar vam bo tudi pripomoglo k telesni pripravljenosti), ali tako, da začnete hoditi na tečaj karateja ali kick boxa.

Če ste veliko v avtomobilu, potem vam zelo toplo priporočam, da si plačate tečaj varne vožnje. Jaz sem ga opravljal lani in po njem sem dobil veliko boljši občutek o tem, kako se moj avto obnaša v nevarnih situacijah, sploh kadar je cestišče spolzko. Še vedno dvomim, da bom ujel avto, če mi nenadoma spodnese zadek – a zdaj vsaj teoretično vem, kaj moram storiti, vem kako se avto obnaša, če zadka ne uspem ujeti in se avto zavrti – in ker sem videl, kako se je avto obnašal s starimi gumami, sem kupil boljše, pri katerih je tudi manj verjetnosti, da se mi kaj takega zgodi. Tudi če niste voznik začetnik (morda še posebej, če niste voznik začetnik), se vam splača spoznati, kako se avto obnaša v krizni situaciji in navaditi, kaj se da takrat storiti.

Naj zdaj malo pobobnam še na lastni boben: Če vas zanima samoobramba za nenasilne ljudi, se lahko prijavite na poštni seznam, kamor bom poslal obvestilo, ko bom vedel za naslednji termin samoobrambe za nenasilne ljudi. Tečaj traja tri ure in na njem bomo pokrili osnovne teme preprečevanja spopadov, pa tudi nekaj osnovnih prijemov, ki jih lahko uporabite, če spopada niste uspeli preprečiti.

Če vas pa samoobramba resno zanima, imamo v Aišinkan aikido doju v Ljubljani na Viču redne treninge aikida. Tudi na te se lahko prijavite preko spletnega obrazca. Aikido je samoobrambna veščina, ki je primerna za vse starostne skupine in oba spola, ker se ne zanaša na moč udarca. Toda, če boste pri treningu aikida vztrajali, se boste naučili ne samo, kako ravnati, če vas kdo zgrabi za roko ali za ramo, temveč tudi, kako ravnati, če vas kdo napade z nožem, ali – ko boste pripravljeni za črn pas – kako opraviti z večimi napadalci naenkrat.

This entry was posted in nasveti, tečaji and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to V novem letu storite nekaj zase

  1. matija says:

    Vidim, da je kolega iz bivše službe začel pisati blog o teku – se mi zdi, da bo zanimiv še za koga:

    http://marathon.blog.siol.net/2011/01/08/pa-kje-najdes-cas-se-za-tek/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *