Spopad z večimi nasprotniki, drugi del

Že v prvem delu sem omenil, da morate pri spopadu z večimi nasprotniki biti dovolj dobri, da lahko posameznega nasprotnika obvladate v sekundi ali dveh. To ne pomeni, da morate nasprotnika nujno nokautirati. Dovolj je, da poskrbite, da se bo nekaj sekund ukvarjal sam s seboj namesto z vami.

Če vam uspe, lahko ta čas izkoristite za to, da enako zamotite njegove sodelavce. Če vam NE uspe, vas bodo, medtem ko se ukvarjate z enim napadalcem, njegovi kolegi napadli z boka ali s hrbta in vam resno pokvarili dan.

Tokrat si poglejmo video iz resnične situacije, ko se posameznik uspešno spopade z večimi nasprotniki.

Kot lahko vidite, mu dejansko uspeva vsakega napadalca odpraviti v sekundi ali še manj.

Na njegovi strani je tudi dejstvo, da večina skupin napadalcev ni usposobljena za skupinski napad. Skupina ima vedno problem, da težko uskladijo napad. Če niso dejansko trenirali skupinskih napadov, bodo napadali vsak posebej. To da posamezniku možnost, da opravi z vsakim posebej in da celo poskrbi, da pri napadu ovirajo eden drugega.

Poglejte posnetek, posebej kako opravi z napadalcem v belem: ne samo da ga vrže na tla, ampak ga vrže tako, da mora naslednji napadalec skočiti čez njega in zato, ko pride blizu, nima ne zaleta ne ravnotežja – in je zato z njim lažje opraviti.

Vseeno bi me pa, če bi se na izpitu za črni pas (zadnji del izpita za črni pas v naši smeti Aikida je napad štirih izkušenih napadalcev na kandidata) obnašal tako kot napadeni v tem videu, bi na izpitu padel. Napadeni namreč dela eno zelo resno napako, ki bi ga lahko pokopala, če ne bi imel sreče, kot jo je imel.

Če uganete, katera je bila napaka, napišite to v komentar. Če ne bo nihče uganil, bom napisal, ko se bom naslednjič vrnil na temo večih napadalcev.

This entry was posted in nasveti and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *