Seminar samoobrambe

Naslednji tečaj samoobrambe za nenasilne ljudi bo v soboto 19.3. v prostorih Sadhana joge na Viču, v Ljubljani. (Ker je število udeležencev omejeno, se prosim prijavite čimprej).

So ljudje, ki mislijo, da je obisk tečaja samoobrambe vse, kar potrebujejo da bodo varni vse življenje. To seveda ni res. Tak seminar je prekratek, da bi vam dal kaj več kot osnovna orodja, ki jih potem lahko začnete razvijati.

V treh urah pokrijemo načela “predvidi, prepreči, prekini, premagaj”, in spoznamo, kako se da ta načela uporabiti v različnih situacijah in za spopad z različnimi nevarnostmi, od človeških (žeparji, pretepači, posiljevalci), do drugih (požar, poplava, potres). O pripravi na požar lahko recimo povemo le, o katerih stvareh je treba razmisliti, preden do požara pride (ali da se ga sploh prepreči) in naštejemo nekaj stvari, na katere je treba paziti med požarom. Toda, če ne boste, ko boste prišli domov, po teh obrisih naredili premisleka, ki je prikrojen za vaš dom in vašo specifično situacijo, potem ste na tečaju zapravljali čas.

Enako velja za pripravo na konflikte z drugimi ljudmi.

Ker se ne da vseh konfliktov predvideti ali preprečiti, na vsakem seminarju večino časa porabimo za vaje, kako konflikt prekiniti (psihološko ali fizično) oziroma kako v njem z minimumom nasilja zmagati.

Vaje, ki se jih učimo se izbrane in prirejene izmed tehnik Aikida. Seveda v tri urnem tečaju še zdaleč ne moremo pokriti vseh, le najenostavneše reakcije na bolj verjetne napade.

Ni verjetno, da bi komu prišle v kri po tako kratkem tečaju, Glavni namen je zato, da razumete, kako se je mogoče upreti močnejšemu nasprotniku, kateri ukrepi ali gibi vam bodo pomagali prekiniti napad.

Če pa želite res postati varni, vam morajo obrambne tehnike priti v kri in edini znan način za to so redni treningi. V istih prostorih, na Viču, poteka vsako sredo in petek tudi reden trening Aikida, pač za tiste, ki jim je bil uvodni tečaj dovolj všeč, da bi želeli (ali želele) spoznati te veščine bolj podrobno.

This entry was posted in borilne veščine, samoobramba, tečaji and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Seminar samoobrambe

  1. matija says:

    Naslednji seminar samoobrambe bo v sredini januarja 2015: http://nenasilni.com/2014/11/02/seminar-samoobrambe-za-nenasilne-ljudi-januar-2015/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *