Ampak jaz sem nerodna

Vsake toliko časa naletim na ljudi, ki mi pravijo, da bi radi začeli trenirati, da se želijo naučiti samoobrambe, ampak da so “preveč nerodni”.

clumsy

Morda je to problem pri veščinah kjer se začne z dvoboji, in kjer nespreten začetnik nastrada od bolj izkušenih. Pri Aikidu ni tako.

Najprej zato, ker smo vsi nerodni, ko začnemo trenirati  in se tega dobro spominjamo. Drugič zato, ker pri Aikidu vedno pazimo drug na drugega,  še posebej pa na začetnike.

Večini začetnikov je največji problem privajanje na prevale. Večinoma so zadnjič delali prevale v osnovni šoli, Aikido prevali pa so tudi drugačni od tistih, ki so jih delali v šoli. Namen prevalov v Aikidu je namreč ta, da se varno rešimo iz meta ali bolečega prijema, ne samo prevračanje. Ampak prav zato, ker prevali mogim povzročajo tezave, jih veliko treniramo. Če že kdaj delamo tehnike, pri katerih ni potreben preval, pa prevale zagotovo delamo pri ogrevanju.

Kot vedno, tudi tu vaja dela mojstra. Še več: rekel bi, da če ste po naravi nerodni, potem učenje fizične veščine, kot je aikido, najboljša stvar za vas: z vajami se boste pocasi udomačili v svojem telesu in se tako znebili nerodnosti.

This entry was posted in samoobramba, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *