“Rekli so mi, da Aikido ni za ženske”

Ena mojih učenk je prej trenirala Aikido pri neki drugi organizaciji – pa je nehala hoditi tja, med drugim zato, ker ji je eden od inštruktorjev rekel, da Aikido ni za ženske.

Malo je stvari, ki bi me bolj razjezile, kot tako butaste izjave.

103_0990

Prvič, če se ljudje (pa naj bo moški ali ženske) resno odločijo, da se bodo nečesa lotili, potem jih to, da “niso primerni” ne ustavi. Še več, ljudje, ki so lotili nečesa netipičnega in vztrajajo pri svojem namenu čeprav jim je na začetku težko, so, po mojih izkušnjah, na koncu boljši, kot tisti ki so se zadeve lotili zato, ker jim je bila lahka.

pat-hendricks-throwing

Direktno povedano, če bi bil kdaj v težavah, bi raje videl da mi hrbet varuje ženska, ki se je borilnih veščin lotila z odločnostjo in veseljem, kot pa moški, ki jih jemlje kot “neki za migat”. (Saj ne da bi imel kaj proti ljudem, ki trenirajo Aikido predvsem kot rekreacijo, samo raje bi videl, da mi hrbet varuje kdo drug).

female-aikido1
Ljudje, ki pravijo da “borilne veščine niso za ženske”, so enake sorte kreteni, kot ljudje, ki pravijo da “matematika ni za ženske”, ali “šofiranje ni za ženske” ali “poklic kuharja ni za ženske”. Kateri od njih se upa stopiti do Tine Maze in ji reči da šport ni za ženske? Ali še bolje, naj poskuski reči Urški Žolnir da Judo ni za ženske.

Ne bom teoretiziral o njihovih motivih ali njihovih napakah, naj napišejo v komentar, če imajo kaj za povedati.

woman aikido
Preden mi pa kakšen genijalec zatrdi, da sta onidve “pač nekaj posebnega”, naj razmisli, kakšni sta bili videti, ko sta začeli trenirati? Kdo je lahko takrat vedel, da sta res nekaj posebnega? Vsak začetnik je na začetku neroden in dela stvari narobe. Koliko začetnikov bi napredovalo, če bi jim trener vsak dan zatrjeval, da jim ne bo nikoli uspelo, da to ni zanje?

DSCN5860

Če ženskam ne daš prilike, da pokažejo česa so sposobne, če jih ne učiš z enako zavzetostjo kot moške, če ženskam govoriš “to ni za ženske”, moške pa opogumljaš “no, saj bo šlo”, kako sploh lahko veš, kaj je in kaj ni za ženske? Saj vendar nimaš nobene osnove za primerjavo!

Ampak, če damo na stran splošna vprašanja o ženskah in borilnih veščinah in se lotimo konkretno Aikida:

Aikido je bil zasnovan kot borilna veščina, ki se ne opira na moč aikidoista, ampak uporablja moč nasprotinika. Ključna je natančnost in poznavanje tehnik in principov Aikida. Nasprotniku vzameš ravnotežje ravno zato, da ga lahko vržeš čeprav si šibkejši od njega. Cel kup tehnik je zasnovan na tem, da se nikoli ne boriš z mišico proti isti mišici (v skrajnem primeru se boriš z močjo cele noge proti eni mišici v roki). Nič od tega ni odvisno od spola. Vse pride samo z vztrajnim treningom, pa naj se uči moški ali ženska, mlad ali star.

V letih, kar sem začel trenirati Aikido, sem delal z mnogo ženskami. Moje izkušnje kažejo, da se v povprečju ženske hitreje in bolje naučijo Aikida kot povprečni moški. Zato ker pri moških obstaja skušnjava da tehniko naredijo na silo – kar na začetku včasih dela, se pa maščuje, ko pridejo na vrsto bolj kompleksne tehnike, ali močnejši nasprotnik. Če se zanašaš na moč, prej ali slej naletiš na močnejšega in potem nič več ne dela. Ženske, ker v rokah nimajo toliko moči, te skušnjave nimajo in če hočejo, da bo tehnika uspela, jo morajo narediti prav. To pomeni, da se prej in bolje naučijo bistvenih osnov.

DSCN5916

Kolikor sem gledal izpitov za črne pasove, so bile v povprečju ženske bolje pripravljene na izpit kot moški, in so se bolje izkazale. Na mnogih treningih in seminarjih sem delal z ženskimi Aikidokami in od njih sem se ogromno naučil. In trdno sem prepričan, da se bom na prihodnjih seminarjih tudi.

This entry was posted in aikido, borilne veščine and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *